Best Verzorgde Boeken 2015: In Via Veritas en Polo Architects

Twee publicaties van Public Space zijn bekroond met de prijs Best Verzorgde Boeken 2015, een Nederlandse en Vlaamse prijs voor publicaties die in het oog springen omwille van hun bijzondere band tussen inhoud en vorm. De prijs wordt toegekend door de Vlaamse Uitgeversvereniging en de Nederlandse Stichting De Best Verzorgde Boeken. Uit 410 inzendingen van uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stelde een deskundige jury een selectie van laureaten samen. In totaal werden 50 boeken bekroond: 33 Nederlandse en 17 Vlaamse.

De Best Verzorgde Boeken 2015 zijn tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam (van 26 augustus tot 30 oktober 2016) en op de Frankfurter Buchmesse (van 19 tot 23 oktober 2016).

Meer informatie: www.bestverzorgdeboeken.nl

De jury over In Via Veritas
Een verdomd saai onderwerp, zou je oneerbiedig kunnen denken, hoe vat je dat in een spannend boek? Maar hier wordt op voortreffelijke wijze een urbanisatiethema tot leven gewekt. Het gaat om een onderzoek naar het belang van de route, van het eigenlijke ‘onderweg’ zijn, het ‘ergens heen gaan’. Gevat in een helder, waterig blauw oogt het boek enigszins als een woordenboek in spe. Is de kleur niet te overheersend, ook binnenin, waar ze ook voor de pagina’s is aangehouden?
Maar het geheel wérkt, waarbij de duidelijk afgebakende structuur een voortreffelijk leesritme bevordert. Het samenspel tussen de onderdelen is uitgekiend en zeer functioneel. Ook de fotografie is geslaagd en welgekozen, net als de illustraties en de cartografie. Taboes worden niet geschuwd om van dit onderwerp iets spannends te maken. De jury raakte het snel eens: dit is een slim gemaakt, Best Verzorgd Boek.

De jury over Polo Architects
Aangenaam transparant en met een weldadig ritme en een rationele sfeer. Met zijn beheerst grijze omslag merk je niet meteen hoe ruimhartig dit kloeke boek is opgevat. Ligt dat mede aan het mooi gekozen formaat? Het brengt het uitgebreide oeuvre in kaart van het Antwerpse kantoor Polo Architects, conceptuele vormgever van stedenbouwkundige studies, private en groepswoningbouw, onderwijs, kantoren, commerciële ruimtes en interieurinrichting.
De ritmiek is goed op koers vanaf de eerste pagina’s, waar de voorrang wordt gegeven aan een lading beelden om zo pardoes in het oeuvre te tuimelen. De inhoudsopgave treffen we pas op pagina 86-87, maar dat stoort niet, alsof het boek opnieuw ‘demarreert’. Ook het werken met kolommen is ingenieus. Er is efficiënt gebruikgemaakt van teksten, plannen en foto’s. Dat verstrekt deze publicatie veel lucht en transparantie, tot in de papierkeuze toe.
Inzichtelijk maken van architectuur is niet aan iedereen gegeven maar hier word je meteen uitgenodigd om aandachtig te kijken, besloot de jury. Of zoals de architecten zelf schrijven: “It’s the outcome of a quest rather than a punctuation mark.”

 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-59_Stedelijk Museum : Gert Jan van Rooij.jpg
 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-59_01_POLO_COVER_FRONT_for web_v2.jpg
 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-59_3D_R_for Mailchimp.jpg