Over de Rand

Een stad kan niet zonder haar rand. Maar hoe kunnen we de symbiose tussen stad en rand versterken? Ontwerpend onderzoek van bureau Omgeving schetst een fascinerend toekomstbeeld voor de Gentse stadsrand.

De stadsrand is vandaag vaak een onaantrekkelijke en chaotische plek. Ze heeft een lage dichtheid, een gebrekkige publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto. De publicatie presenteert een aantal radicale recepten voor de transformatie van de rand. Ruimteverslindende verkavelingswijken en lintbebouwingen verdwijnen, terwijl gunstiger gelegen plekken verstedelijken. Er komt ruimte vrij voor natuur, landbouw en recreatie in de stad. De auto is niet langer koning. Stad en rand worden teruggeven aan voetgangers, fietsers, e-bikes, trams en cargoboten. Een nieuwe, circulaire economie maakt van stad en rand een zelfvoorzienend systeem.

Het onderzoek kwam tot stand naar aanleiding van 40 jaar Omgeving en werd deze zomer tentoongesteld in het Gentse stadsmuseum STAM. De publicatie is uitvoerig geïllustreerd met foto’s en gedetailleerde tekeningen en plannen.

Over de Rand. Onderzoek naar een toekomst voor de stadsrand
Filip Lagiewka, Peter Swyngedauw, Jonas De Maeyer, Dominique Pieters
Public Space, Mechelen, 2016
17 x 23 cm, gebonden, softcover in foedraal, geïllustreerd, 232 p.
Fotografie: Stijn Bollaert, Steven Decroos, Annik Laruelle
Vormgeving: Sven Beirnaert
ISBN: 9789491789120

Prijs: 28,00 € / 20,00 € (studenten)
Bestellen

 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-60_overderand_final_3D-klein.jpg
 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-60_OM-GENT-0070.jpg
 
 
http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-60_1_EVERGEM_BLACK AND BLUE _ SCALED PATTERN.jpg