http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-69_Pages from cahier_12pgs_pr05_10102019 copy copy.jpg
 

Kijken naar De Blik van Bruegel

Pieter Bruegel de Oude was een meester van het landschap. Zijn dorpsgezichten en berg- en winterlandschappen staan in het collectieve geheugen gegrift. Minder bekend is dat Bruegel zijn inspiratie niet enkel haalde uit zijn reizen door Europa, maar ook uit zijn vele wandelingen in het Pajottenland.

In dit Bruegeljaar liep in Dilbeek de openluchttentoonstelling De Blik van Bruegel. Reconstructie van het landschap. Curator Stefan Devoldere nodigde een tiental kunstenaars en architecten uit om vanuit het werk van Bruegel op een nieuwe manier te kijken naar het glooiende landschap van het Pajottenland.

De Blik van Bruegel brengt je op plekken waar Bruegel zelf geweest moet zijn. Net als de schilderijen van de meester tonen de artefacten en kunstwerken de gelaagdheid van het alledaagse en typisch Vlaamse landschap. We kijken op een andere manier naar onze vertrouwde omgeving. Het landschap verliest zijn vanzelfsprekendheid.

De verschillende kunstwerken en interventies zijn, als een eerbetoon aan De Seizoenen van Bruegel, door Michiel De Cleene gefotografeerd in verschillende jaargetijden. Zijn blik tilt de artistieke ingrepen van de prille lente over de zomer heen en registreert hoe ze een relatie zijn aangegaan met het landschap, de natuur en de weersomstandigheden.

Met kunstwerken van Rotor, Filip Dujardin, Erik Dhont, Koen van de Broeck, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Smets, Lois Weinberger, Landinzicht, Guillaume Bijl, Gijs Van Vaerenbergh, Futurefarmers, Georges Rousse en Josse De Pauw.

Kijken naar De Blik van Bruegel. Over de artistieke, ontwerpende blik op het landschap
Auteurs: Stefan Devoldere, Kris Pint
Fotografie: Michiel De Cleene
Vormgeving: Gestalte
Pagina's: 80
Formaat: 27x 21,5 cm, geniet
Taal: Nederlands
ISBN 9789491789212
D/2019/13.171/2
GPRC Guaranteed Peer Reviewed Content
Prijs: 15 €
Dit boek bestellen