http://www.publicspace.be/files/gimgs/th-74_02_Ieper_Stijn Bollaert.jpg
 

Plaats / Place – Philippe Viérin

'De overgrootvader, die ik nooit heb gekend, is mij beetje bij beetje, door te lezen wat er over hem geschreven is en wat de omstandigheden waren waarin hij moet hebben geleefd en gewerkt, dierbaarder geworden. Het is het verhaal van Jos geworden, zijn tred volgend vanaf de architect in wording tot degene die ongeveer de leeftijd heeft die ik nu heb. Het is tegelijk ook een terugkijken geworden voor mezelf.'

Architect Jos Viérin (1872-1949) speelde een vooraanstaande rol in de wederopbouw van de Verwoeste Gewesten. Na de Eerste Wereldoorlog werd beslist om de met de grond gelijkgemaakte steden en dorpen aan de frontlinie à l'identique te reconstrueren. Daarom vertonen Diksmuide, Ieper, Nieuwpoort of Lampernisse vandaag nog zo'n merkwaardige eenheid.

De wederopbouwarchitectuur werd lange tijd verguisd, onder meer omwille van de invloed van het modernisme. Philippe Viérin (noAarchitecten) gaat op zoek naar de betekenis van de wederopbouw. Wat dreef zijn overgrootvader? Is de wederopbouw geslaagd of niet? De zoektocht verplicht hem om zijn eigen visie op architectuur te verduidelijken.

Philippe Viérin schreef deze brievenroman in het kader van een artist-in-residency in het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Plaats / Place
Auteur: Philippe Viérin
205 x 260 mm staand, 120 pag.
Hardcover, linnen band
Geïllustreerd
Fotografie: Stijn Bollaert
Vormgeving: Casier/Fieuws
ISBN NL: 9789491789236

Engelse editie: Place
Vertaling: Patrick Lennon
ISBN: 9789491789243

Verkoopprijs: 30 €
Bestel nu